Over FAIRdichtbij

Wij halen alles wat fair en mooi is, dichtbij.

Midden in de binnenstad van Bergen op Zoom, in een rijksmonument, is in de Kremerstraat de winkel van FAIRdichtbij te vinden. Het oude Wereldwinkel concept uit de jaren 70 van de vorige eeuw had – na ruim 40 jaar – z’n langste tijd gehad. Bij de oude wereldwinkel ging het nog vooral om eerlijke handel, waarbij de producent een eerlijke prijs kreeg voor zijn product. Bij FAIRdichtbij gaat het om de totale FAIR keten van materiaal, productie, producent, handel en prijs.

Jij kan dus vertellen dat het product wat je bij ons hebt gekocht niet alleen mooi is maar ook eerlijk is.

Wij hanteren o.a. de volgende criteria voor de FAIR keten:

  • Eerlijke prijzen, leefbare lonen
  • Verantwoorde arbeidsomstandigheden
  • Geen kinderarbeid, geen gedwongen arbeid
  • Gelijke kansen voor iedereen
  • Vakbondsvrijheid en aandacht voor ontwikkeling van medewerkers
  • Zorg voor mens en milieu
  • Transparantie

Door de World Fair Trade Organisation (WFTO) zijn fairtrade criteria vastgesteld https://wfto.com/fair-trade/10-principles-fair-trade

Assortiment

We concentreren ons op modeaccessoires, woonaccessoires, kunst, speelgoed, reizigers en koffie en thee. Gelukkig hebben supermarkten tegenwoordig een groot aanbod van fairfood producten.

Randassortiment

Soms zijn producten die wel onze doelstelling ondersteunen niet in een fair versie verkrijgbaar. Daarom hebben we een beperkte categorie aanvullende producten. Tenminste 80% van onze omzet bestaat uit fair producten.

Vrijwilligers

De Stichting FAIRdichtbij werkt uitsluitend met vrijwilligers.

Onze ca 35 vrijwilligers staan in de winkel en/of werken achter de schermen mee om het concept van FAIRdichtbij tot een succes te maken. Dat betekent enthousiaste mensen die bezoekers van onze winkel het verhaal achter de producten kunnen vertellen en/of die hun talenten inzetten om op andere wijze de doelstellingen van FAIRdichtbij helpen te realiseren. Bijvoorbeeld door actief de PR te ondersteunen, de website up-to date te houden, de presentatie in de winkel te verzorgen, research te doen naar producenten van onze producten etc.