Wat is er fijner dan een warme woonomgeving creëren? Met de juiste accessoires tover je elke woon-, slaap- en werkkamer om in een prettige omgeving met mondiale uitstraling. Van schalen tot beeldjes en van verlichting tot vilten producten. Alles is met zorg door ons geselecteerd. Vakmanschap en duurzame oorsprong zijn voor ons leidend bij het bepalen van onze collectie. Zo halen we mooie spullen van ver voor jou dichtbij. In onze winkel vertellen we graag de verhalen achter de producten. Zo zal je zien dat een mooie woonaccessoire ook leuke gesprekken met gasten op kan leveren.
Bronzen beelden uit Burkina Faso
Bronzen beelden uit Burkina Faso
Bronzen beelden uit Burkina Faso
Brons gieten is in Burkina Faso een traditioneel en belangrijk ambacht. Het is het vakmanschap ven de Djermée stam. Van vader op zoon, van leermeester op leerling wordt deze techniek overgebracht.
Dit gebeurt door middel van de ‘verloren was’-techniek. Hierbij wordt het originele beeld met de hand gemaakt van was. Dit wordt bedekt met klei. De klei wordt gebakken en de was smelt en loopt uit de vorm. Zo ontstaat een mal, waarin brons wordt gegoten. Het gegoten beeld wordt deels gepatineerd met koperoxide, wat het de mooie kleur geeft.
Beelden uit Mexico

Kunstzinnig gecombineerd, beelden uit Mexico
Roberta en Etta zijn gaan samen werken om expressieve beelden te gaan maken. Dit is uitgegroeid tot een groot succes! Zestien mensen hebben hierdoor werk onder goede omstandigheden, op een goede werkplek met veel licht, ruimte en goede ventilatie op het platteland van Mexico.
De grondstof voor de beelden is klei, die wordt gevonden 50 km. van de werkplaats. De beelden worden in een elektrische oven gebakken, dat is beter voor het milieu.
De kleur wordt in minimaal drie lagen aangebracht met professionele verf en penselen.

Sculpturen van Serpentijnsteen uit Zimbabwe 
Een aantal decennia geleden werd in Zimbabwe ontdekt dat Serpentijnsteen prima basismateriaal is voor het maken van beelden. Dankzij de combinatie van de prachtige kleuren en patronen én creativiteit van de kunstenaar, is elk beeld uniek. Op diverse locaties in Zimbabwe ligt Serpentijnsteen dicht aan de oppervlakte. De steen wordt in brokstukken van verschillende grootte uitgehakt en de kunstenaars ontdoen de gewonnen stenen ter plekke van overtollige scherpe en onregelmatige randen. Per dag maakt een kunstenaar gemiddeld drie beelden. Het zijn de vrouwen die daarna met maar liefst acht gradaties schuurpapier de beelden in een bak met water helemaal gladschuren. Dit schuren kost overigens net zoveel tijd als het creëren van een beeld. Vervolgens gaan de beelden terug naar de kunstenaar die ze verwarmt en daarna worden ze met was behandeld. Hierdoor ontstaat de kenmerkende diepe, intense kleur.

Met de hand gemaakte houten voorwerpen uit Indonesië

 

Keramiek uit Mexico
Wanneer u dit keramiek koopt geeft u vrouwen een betere toekomst en heeft u een uniek, met de hand geverfd object.
Maria Isabel startte 12 jaar geleden dit bedrijf, waarbij ze nu leidinggeeft aan 14 vrouwen. Klei uit de bergen vormt de basis. Vrouwen schilderen zonder voorbeeld de kleurrijke patronen op de voorwerpen, waarna deze gebakken worden op 1200 graden Celsius.

Mozaïek uit Indonesië 
De aardewerkschalen worden geleverd vanuit het nabijgelegen eiland Lombok. De binnenzijde van de schaal wordt eerst van de gekozen kleuren voorzien. Ook het glas wordt gekleurd voordat het in stukjes gesneden wordt. Na het aanbrengen van het glas op de schaal ontstaat een bijzondere versmelting van kleuren in het mozaïek. Het gehele proces is handmatig.

Houtsnijwerk uit Indonesië
Deze katten maar ook de vaas zijn allen met de handgemaakt in Indonesië. Ze zijn dan ook allemaal verschillend.

Ook uit Indonesië komen deze voorwerpen gemaakt van metaal

Gerecycled blik uit Madagaskar
Veel mensen op het eiland Madagaskar verdienen hun geld met verzamelen en verkopen van gebruikt blik. Voor een autootje slaan zij het opengeknipte blik plat en knippen er met behulp van een mal de verschillende auto-onderdelen uit.

Kaarsen van Nobunto uit Zuid-Afrika 
Nobunto maakt al 15 jaar kaarsen en bestrijdt zo de armoede. De beschildering van de kaarsen is een veelzijdig proces: allereerst worden de achtergrond kleuren aangebracht door degenen die hiervoor zijn opgeleid, daarna worden ze beschilderd met de verschillende Zuid-Afrikaanse dessins door de ambachtslieden en vervolgens ingepakt in dozen van gerecycled karton. 

Lotus waxinelichthouders uit de Filipijnen, gemaakt van Capiz
Capiz is een niet bedreigde zeeschelp die soms pareloester wordt genoemd. De schelpen worden verzameld en gedroogd. Het gedroogde en eiwitrijke vlees wordt vaak gebruikt voor veevoer. Na het drogen worden de producten geverfd en gelamineerd met een niet-giftige hars.

Dierfiguren gemaakt van staal en touw in Indonesië
Gemaakt door Niluh en Nyoman die een overdekte werkplaats hebben op het erf achter hun winkel.De hele familie werkt mee. Ze gebruiken verschillende materialen en drijven een eerlijke handel. 

Onderzetters handgemaakt van Papyrus door vrouwen van Womancraft. Womancraft werkt met meer dan 300 ambachtslieden in 17 dorpen in Tanzania, Burundi en Rwanda. Zij zijn vluchtelingen, sommigen besmet met het HIV-virus en hebben vaak lang in kampen geleefd. Zij kunnen door samenwerking met Womancraft een leven opbouwen met hun kinderen, die nu ook naar school kunnen. Zij krijgen een fair inkomen voor het maken van prachtige home decor producten.

Vilten accesoires uit Nepal
De wol komt uit Nieuw Zeeland en wordt in Nepal geverfd. Vervolgens wordt de wol natgemaakt met zeepsop. Door de zeep en de kracht van het wrijven, duwen, rollen, ontstaat vanuit de wol het vilt. Het eindproduct wordt langdurig gespoeld met schoon water en vervolgens wordt het vilt op de daken en in de tuinen bij de werkplaatsen in de zon te drogen gelegd. De viltwerkplaatsen zijn gelegen in de vallei rondom de hoofdstad Kathmandu. De gedroogde viltballetjes worden naar vrouwen thuisgebracht zodat zij door middel van thuiswerk onder andere de viltballetjes onderzetters kunnen maken.

Recycling figuren uit Burkina Faso
Ze zijn gemaakt van metaal en onderdelen zoals bougies. Thema; muzikanten en beroepen. Met autobougies worden mensfiguren op een ludieke manier uitgebeeld in hun verschillende beroepen en sporten. 

Beeldjes van metaal en steen uit Zimbabwe
Van oud ijzer (olievaten, hekwerk, schroeven, plaatmetaal en auto-onderdelen) en serpentijnsteen wordt bijzondere kunst gemaakt. Meestal objecten die thema’s verbeelden uit het dagelijks leven zoals moeder en kind, geliefden, reizigers, straatmuzikanten en ook fietsers.

Servies uit Sfax (Tunesië)
In het Tunesische dorpje Sfax wordt het ambacht van pottenbakken van generatie op generatie doorgegeven. Vrijwel elk huis heeft een werkplaatsje waar de hele familie keramiek maakt. De verkoop hiervan is een belangrijke inkomstenbron voor de familie en zorgt weer voor werkgelegenheid. Er is veel werkloosheid in Tunesië en scholing is voor veel mensen onbereikbaar. Het bereiden van de klei wordt bijvoorbeeld gedaan door diegenen die nauwelijks naar school zijn geweest. Ook met het inpakken, het opslaan, het vullen van de pallets, wordt door laaggeschoolden geld verdiend.

aardewerk met reliëf uit Java

Aardewerk uit Indonesië

Het aardewerk van Benya wordt gebakken bij een temperatuur van maximaal 850 graden. Hierdoor zijn de producten niet wintervast. De gebruikte grondstof voor zijn producten is “tanah godean “ roodbruine aarde uit de 2e aardlaag. Samen met de financiële ondersteuning van een wereldwinkel is in augustus 2006 een nieuwe werkplaats voor Benya Art Craft gebouwd. Elke jaar worden er 4 collecties gepresenteerd. Door het succes hiervan heeft het bedrijf verder kunnen groeien en zijn er 14 mensen in dienst (fulltime en parttime).

aardewerkvaas met gerecycled papier uit Indonesië
ardewerkvaas met gerecycled papier uit Indonesië

Kunstvoorwerpen uit Zimbabwe

Deze kunstvoorwerpen zijn gemaakt van scrap metal. Oud ijzer dus. Afval waar wij in principe niets meer mee doen. Zoals oude olievaten, koelkasten, ovens, wasmachines. Voor de kunstenaars in Zimbabwe betekent dit afval inkomen.
De platen ijzer worden eerst verhit om ze van oude verflagen te ontdoen. Vervolgens worden ze op maat gesneden en gelast in de vorm van het ontwerp dat de kunstenaar voor ogen heeft. 
Zo krijgt oud ijzer een tweede kans en zijn de producenten verzekerd van o.a. educatie, jeugd- en kinderzorg en voeding.